Ελιά & Ελαιόλαδο

Οι βασικές πληροφορίες που θα θέλαμε να γνωρίζεις

Η ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούν σημαντικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής και διακρίνονται για την υψηλή τους διατροφική αξία.

Ελιά:

  1. Συστατικά: Οι ελιές περιέχουν λιπαρά, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες (όπως η βιταμίνη E και η βιταμίνη Κ) και μέταλλα.

  2. Υγεία: Οι ελιές συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η προστασία της καρδιαγγειακής υγείας, η μείωση της πίεσης του αίματος και η αντιοξειδωτική προστασία.

Ελαιόλαδο:

  1. Συστατικά: Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως σε λινολεϊκό οξύ και ω-3 λιπαρά οξέα. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές ενώσεις, φυτοστερόλες και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Κ.

  2. Υγεία: Το ελαιόλαδο συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της καρδιαγγειακής υγείας, της μείωσης του χοληστερόλης και της αντιφλεγμονώδους δράσης.

  3. Χρήση στη Διατροφή: Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και στην παρασκευή σαλατών. Είναι επίσης ένα βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΙΑΣ

Η Ελιά είναι ένα ευλογημένο δέντρο που έχει συνδεθεί με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδος. Σας παραθέτουμε ένα σύντομο χρονολόγιο.

Προϊστορική Εποχή

Προέλευση

Οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η καλλιέργεια της ελιάς ξεκίνησε στη Μεσοποταμία και τη Συρία περίπου πριν από 6.000 χρόνια.

Προϊστορική Εποχή

Αρχαία Ελλάδα & Ρώμη

Σύμβολο Ειρήνης

Στην αρχαία Ελλάδα, η ελιά ήταν σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Οι αρχαίοι Έλληνες την καλλιέργησαν εκτενώς και χρησιμοποίησαν το ελαιόλαδο στη διατροφή, την υγιεινή, και τις θρησκευτικές τελετές. Η αγάπη για την ελιά εξαπλώθηκε και στη Ρώμη, όπου το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε ευρέως και αναπτύχθηκε η ελαιοκαλλιέργεια.

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Σημαντικό Εμπορικό Προϊόν

Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η ελιά και το ελαιόλαδο έγιναν σημαντικά εμπορικά προϊόντα, εξασφαλίζοντας εισόδημα για την αυτοκρατορία.

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Μεσαίωνας

Εξάπλωση στο Νότο

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η καλλιέργεια της ελιάς εξαπλώθηκε σε όλη την Νότια Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία, την Ιταλία, μέχρι και την Πορτογαλία.

Σύγχρονη Εποχή

Επιτυχία

Σήμερα, η ελιά και το ελαιόλαδο είναι απαραίτητα στη μεσογειακή αλλά και σε πολλές διεθνείς κουζίνες. Η εμπορική τους επιτυχία έχει καταστήσει την ελιά ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της Μεσογείου. Η ελιά διατηρεί την ιστορική της σημασία, αποτελώντας ένα κομμάτι της κουλτούρας, της διατροφής και της οικονομίας πολλών περιοχών σε όλο τον κόσμο.

Σύγχρονη Εποχή

Ο Συνεταιρισμός

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Πύργου Τριφυλίας ΣΥΝ.Π.Ε. συνδυάζει τις παραδοσιακές μεθόδους με τις σύγχρονες τεχνολογίες, με σκοπό τη δημιουργία εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου.

We use cookies
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία χρήστη (cookies παρακολούθησης). Μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας εάν θέλετε να επιτρέπετε τα cookies ή όχι. Λάβετε υπόψη ότι εάν τις απορρίψετε, ενδέχεται να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις λειτουργίες του ιστότοπου.