Ελιά & Ελαιόλαδο

Οι βασικές πληροφορίες που θα θέλαμε να γνωρίζεις

Η ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούν σημαντικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής και διακρίνονται για την υψηλή τους διατροφική αξία.

Ελιά:

  1. Συστατικά: Οι ελιές περιέχουν λιπαρά, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες (όπως η βιταμίνη E και η βιταμίνη Κ) και μέταλλα.

  2. Υγεία: Οι ελιές συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η προστασία της καρδιαγγειακής υγείας, η μείωση της πίεσης του αίματος και η αντιοξειδωτική προστασία.

Ελαιόλαδο:

  1. Συστατικά: Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως σε λινολεϊκό οξύ και ω-3 λιπαρά οξέα. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές ενώσεις, φυτοστερόλες και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Κ.

  2. Υγεία: Το ελαιόλαδο συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της καρδιαγγειακής υγείας, της μείωσης του χοληστερόλης και της αντιφλεγμονώδους δράσης.

  3. Χρήση στη Διατροφή: Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και στην παρασκευή σαλατών. Είναι επίσης ένα βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΙΑΣ

Η Ελιά είναι ένα ευλογημένο δέντρο που έχει συνδεθεί με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδος. Σας παραθέτουμε ένα σύντομο χρονολόγιο.

Προϊστορική Εποχή

Προέλευση

Οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η καλλιέργεια της ελιάς ξεκίνησε στη Μεσοποταμία και τη Συρία περίπου πριν από 6.000 χρόνια.

Προϊστορική Εποχή

Αρχαία Ελλάδα & Ρώμη

Σύμβολο Ειρήνης

Στην αρχαία Ελλάδα, η ελιά ήταν σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Οι αρχαίοι Έλληνες την καλλιέργησαν εκτενώς και χρησιμοποίησαν το ελαιόλαδο στη διατροφή, την υγιεινή, και τις θρησκευτικές τελετές. Η αγάπη για την ελιά εξαπλώθηκε και στη Ρώμη, όπου το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε ευρέως και αναπτύχθηκε η ελαιοκαλλιέργεια.

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Σημαντικό Εμπορικό Προϊόν

Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η ελιά και το ελαιόλαδο έγιναν σημαντικά εμπορικά προϊόντα, εξασφαλίζοντας εισόδημα για την αυτοκρατορία.

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Μεσαίωνας

Εξάπλωση στο Νότο

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η καλλιέργεια της ελιάς εξαπλώθηκε σε όλη την Νότια Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία, την Ιταλία, μέχρι και την Πορτογαλία.

Σύγχρονη Εποχή

Επιτυχία

Σήμερα, η ελιά και το ελαιόλαδο είναι απαραίτητα στη μεσογειακή αλλά και σε πολλές διεθνείς κουζίνες. Η εμπορική τους επιτυχία έχει καταστήσει την ελιά ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της Μεσογείου. Η ελιά διατηρεί την ιστορική της σημασία, αποτελώντας ένα κομμάτι της κουλτούρας, της διατροφής και της οικονομίας πολλών περιοχών σε όλο τον κόσμο.

Σύγχρονη Εποχή

Ο Συνεταιρισμός

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Πύργου Τριφυλίας ΣΥΝ.Π.Ε. συνδυάζει τις παραδοσιακές μεθόδους με τις σύγχρονες τεχνολογίες, με σκοπό τη δημιουργία εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου.